Kielivalinta

Valitse kieli: suomeksi på svenska in english
 

Haku

 
Tarkennettu haku   Yhteystietohaku

på svenska | in English

 Tekstin koko: a a a a 

Sisältö

« Takaisin edelliselle sivulle

30.8.2010

Guide till webbservicen

Navigering

På Åbo stads sidor har fakta grupperats i helheter i enlighet med strukturmenyn i vänstra kanten. Du som besöker våra sidor behöver alltså inte nödvändigtvis veta vilken byrå som producerar den service du söker.

I sidans övre kant finns den s.k. cookiestigen, där du ser var i webbtjänsten du själv befinner dig.

Tillbaka till stadens hemsida kommer du genom att klicka antingen på cookiestigens åbo.fi-länk eller på Åbologon i övre vänstra hörnet.

Huvudregeln är, att alla Åbo stads sidor öppnas i samma bläddrarruta. Om länkens objekt är producerat av någon annan instans, öppnas den i ett nytt fönster. Också pdf- o.a. bilagor öppnas i egna fönster.

Första sidans nyheter

Mitt på första sidan finns upptill de 2-3 viktigaste nyheterna, som i regel är försedda med en liten bild. Under nyheterna finns listan Aktuellt, som upptar andra nyheter i den ordning de producerats. Det blåa ordet Aktuellt fungerar också som länk till listan över alla aktuella nyheter.

Aktualitetsmaterial kan beställas med hjälp av ett RSS-flöde. För att ta i bruk ett RSS-flöde behöver du ett RSS-läsarprogram som kan laddas ned från nätet. Det estniska reklamfria FeedReader är t.ex. användbart. Om webbläsarna Mozilla Firefox eller Internet Explorer 7 är i bruk, behöver du inget särskilt RSS-läsarprogram.

Högra spalten

Sidans högerspalt innehåller bl.a. en länk till Åbo stads alfabetiskt ordnade serviceguide. Med hjälp av serviceguiden hittar du behändigt de olika serviceformerna och kontaktinformation till de instanser som producerar dem.

Sökning

I övre högra hörnet finns en sökmaskin. Sökningen täcker förutom de här webbsidorna också Åbo stads protokoll och föredragningslistor. Med hjälp av sökningen hittar du också kontaktinformationen till en stor del av de kommunala tjänstemännen och de förtroendevalda. Noteras bör dock, att vi inte har tagit med kontaktinformationen till varenda stadsanställd.

Språken och språkversionerna

Stadens webbsidor publiceras på tre språk. De finska sidorna är de mest täckande. På svenska publiceras, i enlighet med språklagens bestämmelser, all väsentlig information om stadens verksamhet. De engelska sidorna bildar en helhet som främst betjänar invandrare, utlänningar och turister.

Du kan byta hela webbservicens språk genom att klicka på språkvalet i övre vänstra hörnet. När du bara vill läsa en enda sida på ett annat språk får du fram den - förutsatt att den är utarbetad på det önskade språket - genom att klicka på språklänken i sidans nedre kant.

Ljudsimulatorn

Ljudsimulatorns verktygslåda befinner sig alltid i det övre högra hörnet på skärmen. Hjälpknappen
visar hur du använder ljudsimulatorn.

Sidkartan

I sidans nedre kant hittar du en länk till sidkartan, som omfattar alla sidor. Genom att klicka på plustecknet öppnar du vederbörande strukturnivå, genom att klicka på själva nivån kommer du direkt till den.

Medierna

För medierna har vi utarbetat en särskild helhet med de färskaste kommunala nyheterna, meddelandena och inbjudningarna till mediernas representanter. Länken finns i sidans nedre kant.

Respons

Du kan sända respons på stadens service och internetsidor genom länken Respons och kommunikation, som finns i sidans nedre kant. På samma ställe hittar du också blanketter för elektronisk ärendehantering och för initiativ.


suomenkielinen versio | svensk version | english version

Sivua viimeksi päivitetty 30.8.2010 13:35 ja sivu on julkaistu 19.7.2005 14:28

   

Lisätoiminnot

Verkkopalvelun opaste | Sivukartta | Palaute ja asiointi | Tulosta sivu | Media | Tekstiversio

© 2013 Turun kaupunki | PL 355, 20101 TURKU
Käyntios. Yliopistonkatu 27a | vaihde (02) 330 000 | turun.kaupunki@turku.fi