Kielivalinta

Valitse kieli: suomeksi på svenska in english
 

Haku

 
Tarkennettu haku   Yhteystietohaku

på svenska | in English

 Tekstin koko: a a a a 

Sisältö

« Takaisin edelliselle sivulle

16.3.2012

Peruskoulu ei pelkästään riitä

Hallitus aikoo lisätä koulutuspaikkoja alle 30-vuotiaille nuorille, jotka ovat käyneet vain peruskoulun.

Suomessa on hälyttävän paljon nuoria, jotka ovat käyneet vain peruskoulun. Hallitus satsaa koulutukseen, mutta se ei yksin riitä, kirjoittaa politiikan toimittaja Teija Sutinen uutisanalyysissään  Helsingin Sanomissa 16.3.2012.

Ohituskaista ammatilliseen peruskoulutukseen

Tarkoitus on lisätä paikkoja näille nuorille vuosittain noin 5 000. Heille tulee lisäksi väliaikaisesti ohituskaista, kun oppilaita lähivuosina valitaan ammatilliseen peruskoulutukseen.

Alun perin hallituksen yhteiskuntatakuun tarkoituksena oli, että jokaiselle alle 25-vuotiaalle ja alle 30-vuotiaalle vastavalmistuneelle tarjotaan työ-, harjoittelu-, opiskelu-, työpaja- tai kuntoutuspaikka viimeistään kolmen kuukauden kuluessa työttömäksi joutumisesta.

Nyt lisäksi jokaiselle peruskoulun päättäneelle taataan ensi vuodesta lähtien jatkomahdollisuus lukiossa, ammattikoulussa, oppisopimuskoulutuksessa tai muussa vastaavassa.

Heikoin lenkki on kytkentä reaalimaailmaan

Parasta ohjelmassa on rehellisyys: koulutuspolitiikka ei olekaan ollut maineensa veroista eivätkä työvoimaviranomaiset ole osanneet opastaa nuoria riittävästi.

Heikoin lenkki on kytkentä reaalimaailmaan, työpaikkoihin. Pelkkä koulutus ei tee autuaaksi. Suomessa on työttömänä 33 000 alle 30-vuotiasta, joilla on jo ammattitutkinto.

Työministeri Lauri Ihalainen vetosi torstaina yritysten "talkoohenkeen", jotta nuorille tarjottaisiin työpaikkoja ja nuorten itsensä ihannoimaa oppisopimuskoulutusta.

Hurskaat toiveet eivät riitä

Talkoot ovat kaunis ajatus, mutta esimerkiksi Keski-Euroopassa oppisopimuskoulutuksen suosio perustuu pitkälti rahaan. Oppisopimuskoulutettavat ovat siellä yrityksille halpaa työvoimaa, täällä kallista vaivaan ja riskeihin nähden, toteaa Teija Sutinen.

Myös nuorten työvoiman hinnasta ja työehdoista pitäisi Suomessa uskaltaa puhua, jotta ne luvatut uudet koulutuspaikat johtaisivat varmasti työllistymiseen. Sitä aihetta hallitus välttelee.

 


Sivua viimeksi päivitetty 16.3.2012 10:54 ja sivu on julkaistu 16.3.2012 10:42

   

Lisätoiminnot

Verkkopalvelun opaste | Sivukartta | Palaute ja asiointi | Tulosta sivu | Media | Tekstiversio

© 2013 Turun kaupunki | PL 355, 20101 TURKU
Käyntios. Yliopistonkatu 27a | vaihde (02) 330 000 | turun.kaupunki@turku.fi