Kielivalinta

Valitse kieli: suomeksi på svenska in english
 

Haku

 
Tarkennettu haku   Yhteystietohaku

på svenska | in English

 Tekstin koko: a a a a 

Sisältö

« Takaisin edelliselle sivulle

4.11.2011

Turku-Pietari-Köln-valokuvanäyttely Pietarissa

Nuorten omakuvat tuovat tulevaisuuden tuulahduksen historiallisiin saleihin

TPK
Valokuvamosaiikista kaikki valokuvahankkeeseen osallistuneet nuoret löytävät omakuvansa
TPK
Nykypäivän ajankuvaa historiallisissa Mikaelin linnan näyttelysaleissa
TPK
Mikaelin linna rakennettiin 1700-luvun lopussa Paavali I:n kaupunkiresidenssiksi. Klassistinen palatsi tunnetaan myös nimellä Insinöörilinna.
TPK
Mikaelin linna kuuluu Venäläiselle museolle, jolla on maailman laajin venäläisen taiteen kokoelma.

Turun kasvatus- ja opetustoimen Turku2011- valokuvahankkeen ”Turku-Pietari-Köln” Pietarin päänäyttely avattiin 28.10 Venäläisen museon tiloihin Mikaelin linnaan.

Turkulaisten, pietarilaisten ja kölniläisten koululaisten kuvat ovat nähtävillä turkulaisen valokuvaajan Vesa Aaltosen suunnittelemana kokonaisuutena 17.11 asti. 

Kuuteen saliin teemoittain jaoteltu kokonaisuus koostuu kolmivuotisen projektin aikana valikoituneesta materiaalista. Näyttely on poikkeuksellinen, sillä ulkomaisten näyttelyjen sijaan Venäläinen museo keskittyy tavallisesti esittelemään vain venäläistä taidetta.

Pietarin päänäyttely Mikaelin linnassa avattiin 28.10. Kokonaisuuden suunnittelu arvokkaisiin saleihin asetti projektin taiteellisen johtajalle, Vesa Aaltoselle haasteen. Niinpä hän päätti luottaa valokuvien voimaan ja unohtaa museaaliset esitystavat. Näyttely rakentuu erilaisista kokonaisuuksista ja kokoaa yhteen erilaisia esittämisen tapoja, joita projektin aikana on toteutettu. 

Valokuvaprojektin viimeinen näyttely on samalla ensimmäinen galleriatiloissa esitettävä kokonaisuus. Juhlallisissa avajaisissa 28.10 esiintyi valokuvaprojektissa mukana olleita Puolalanmäen musiikkilukion opiskelijoita. Pietarin päänäyttelyn järjestämistä ovat tukeneet Turun kasvatus- ja opetustoimen sekä Turku2011-säätiön lisäksi Suomen Pietarin pääkonsulaatti ja Goethe-instituutti.

Pietarin Venäläisellä museolla on maailman laajin venäläisen taiteen kokoelma, jossa on n. 400 000 teosta 1000-luvulta nykypäivään. Kokoelmiin kuuluu venäläisen taiteen mestariteoksia: Andrei Rubljovin ikoneita, Aivazovskin ja Repinin teoksia, 1900-luvun alun avantgarde-taiteilijoiden töitä ja sosialistista realismia edustavien taiteilijoiden teoksia.

Venäläisen museon käytössä on useita merkittäviä historiallisia rakennuksia kuten Mihailin palatsi Taiteiden aukioilla, Stroganovin palatsi, Marmoripalatsi, Pietari I:n kesäpalatsi ja Mikaelin linna (ns. Insinöörilinna), jonka kuudessa näyttelysalissa Turku-Pietari-Köln valokuvat ovat esillä 17.11 asti. Venäläisessä museossa ei ole aikaisemmin ollut suomalaisen taiteilijan näyttelyä. Samaan aikaan museossa on esillä ”Pyhä Venäjä” - ikoninäyttely.

Nuoret osallistuivat omakuvallisiin työpajoihin sekä valokuvasivat arkea, ympäristöä ja omaa elämäänsä

Lähtökohtana nuorten arki Turussa ja sen ystävyyskaupungeissa Pietarissa ja Kölnissä.Projektin lähtökohtana on Turun ja sen ystävyyskaupunkien Pietarin ja Kölnin koulujen välillä toteutettu vuosia kestänyt yhteistyö. Turku-Pietari-Köln on Turun kasvatus- ja opetustoimen Turku2011-kulttuuripääkaupunkihanke, jonka päävastuutaho on Puolalanmäen lukio. 

Hankkeeseen on osallistunut saksan ja venäjän lukijoita Puolalan koulusta ja Puolalanmäen lukiosta sekä pietarilaisten ja kölniläisten ystävyyskoulujen oppilaita. Hankkeen valokuvatyöpajoja on järjestetty Turussa, Pietarissa ja Kölnissä 16 kertaa ja niihin on osallistunut yhteensä noin 270 lasta ja nuorta. Projektiin ilmoittautuneet nuoret osallistuivat omakuvallisiin työpajoihin sekä valokuvasivat arkea, ympäristöä ja omaa elämäänsä. Nuorten elämä on kansainvälistä, onko kolmen maan välisten nuorten elämässä kulttuurieroja? Mikä yhdistää turkulaista, pietarilaista tai kölniläistä arkea? Minkälaisen kuvan nuoret haluavat elämästään välittää?

Hanke on jo esittäytynyt Turussa ja Kölnissä

Julkisten tilojen näyttelyt Turussa ja Kölnissä Pietaria ennen hanke on esittäytynyt jo Turussa ja Kölnissä kulttuuripääkaupunkivuoden syksyllä. Turun päänäyttely Turun pääkirjaston ikkunoissa ja sisätiloissa päättyi 31.10. Kölnissä on meneillään kaupunkitaideprojekti, joka tuo näkyvästi esille Turun kaupunkia ja kulttuuripääkaupunkivuotta Turun ystävyyskaupungin Kölnin katukuvassa paikallisliikenteen busseissa ja ulkomainostauluissa loppuvuoden ajan.

Uutisia aiheeseen liittyen:

Turku-Pietari-Köln -valokuvahanke Kölnin katukuvassa
Turku-Pietari-Köln -valokuvanäyttely 18.8. - 30.10.
Turku-Pietari-Köln-valokuvanäyttely Pietariin
 


Valokuvia Venäläisen museon näyttelystä: 
http://www.aaltonenvesa.com/TPK/ru.html
 


Sivua viimeksi päivitetty 4.11.2011 10:11 ja sivu on julkaistu 1.11.2011 13:15

   

Lisätoiminnot

Verkkopalvelun opaste | Sivukartta | Palaute ja asiointi | Tulosta sivu | Media | Tekstiversio

© 2013 Turun kaupunki | PL 355, 20101 TURKU
Käyntios. Yliopistonkatu 27a | vaihde (02) 330 000 | turun.kaupunki@turku.fi